”Vi kan helt enkelt inte tillåta att kristendomen försvinner från den region där den en gång föddes”, säger statsvetaren Ziya Meral
- För 30 år sedan utgjorde de kristna runt 20 procent av Mellanösterns befolkning. I dag är de färre än 5 procent. Det säger Ziya Meral, som doktorerar i statsvetenskap vid universitetet i Cambridge.
- I vissa lägen är det nödvändigt att garantera de kristna asyl, det är ibland deras enda alternativ till att bli dödade, säger han till Dagen.
- Samtidigt är detta bara en nödlösning. Vi kan helt enkelt inte tillåta att kristendomen försvinner från den region där den en gång föddes.
Ziya Meral är en Londonbaserad, turkisk analytiker som reser i Mellanöstern flera månader varje år. Där kartlägger han hur minoriteters mänskliga rättigheter inskränks, bland annat de kristnas.
- Det internationella samfundet måste pressa Mellanösterns regeringar så att de lever upp till alla åtaganden de har enligt internationell rätt. De måste se till så att de kristna inte förföljs. Men de måste också arbeta för att kristna välkomnas som samhällsmedlemmar, samt att deras kulturer och traditioner tillåts växa.
Även andra minoriteter utsättsFörra helgens attack mot den katolska katedralen i Bagdad var bara den senaste i en lång rad av våldsamheter mot kristna i landet. Det gäller även andra minoriteter. Bara under förra veckan dödades ett 60-tal shiamuslimer i attacker, enligt BBC. Andra grupper har dock egna miliser eller egna områden som de kontrollerar.
Mark Lattimer, direktor för Minority Rights Group, MRG, säger till Dagen att situationen är väldigt problematisk för alla minoritetsgrupper som extremisterna pekar ut som utomstående.
Krav på koptiska kyrkanDe terrorister som attackerade kyrkan i Bagdad var från den al-Qaidarelaterade gruppen Iraks islamiska stat. Innan de började sitt urskiljningslösa mördande framförde de bland annat krav på den koptiska kyrkan i Egypten. De hävdade att kyrkan håller två kvinnor som har konverterat till islam fångna i kloster. Påståenden som för övrigt tillbakavisas, även av Muslimska brödraskapet.
Terroristerna sa senare under veckan att alla kristna är "legitima mål", var de än befinner sig.
- Det var första gången jag hört om att man beskriver den största kristna kyrkan i Mellanöstern, Egyptens koptiska, som en "fiende". Detta är skrämmande, säger Ziya Meral.
Exakta siffror på antalet kristna i Irak är svåra att få. Vid USA:s invasion 2003 uppgick de till mellan 1 miljon och 1,4 miljoner, enligt Minority Rights Group. Enligt BBC var det cirka 800 000.
Mark Lattimer säger att de ligger högt i beräkningarna. Siffran 1,4 miljoner kommer från den sista officiella folkräkningen under Saddam Husseins tid, 1987.
I dag finns mellan 300000 och 700000 kvar, beroende på vem du frågar.
- Alla är överens om att minst hälften av dem har lämnat sedan 2003, säger Mark Lattimer till Dagen.
Å andra sidan uppgavs samma siffror redan för fyra, fem år sedan. Osäkerheten till trots är slutsatsen entydig: De kristna lämnar Irak i snabbare takt än någon annan grupp.
15 procent av de irakiska flyktingarnaZiya Meral citerar FN:s flyktingkommissariat, som har uppgett att 15 procent av de irakiska flyktingarna är kristna. Men de utgör mindre än 3 procent av befolkningen.
Han anger huvudorsakerna till det som ibland kallas för "ett kristet Exodus":
Förföljelse.Ökat tryck.Till exempel via farlig propaganda mot kristna i skolböcker eller i predikningar i en del moskéer.
Sämre tillgång till hälsovård och skolgång.De kristna reagerar oftast på ett av tre sätt:
De flyr landet.De flyr inom landet.Tiotusentals kristna har de senaste åren lämnat sina traditionella områden, som Bagdad och Basra, för att fly till de kurdkontrollerade områdena i norr, enligt den katolska tidskriften America. Men även till Nineveslätten.
De engagerar sig än mer i samhället,genom att starta egna företag, social verksamhet, eller bli aktiva inom mediesfären eller politiken.
Vatikanen: Sälj inte era fastigheterVatikanen höll nyligen ett toppmöte om Mellanösterns krympande kyrkor. Man uppmanade där de kristna som lämnar Mellanöstern att inte sälja sina fastigheter, för att kanske deras barn ska kunna flytta tillbaka i framtiden.
Ibland ställs tiden efter USA:s invasion i relief mot Saddam-åren. Det synsättet kan leda tankarna fel, säger David Jaeger, katolsk expert på Mellanösterns kyrkor, till nyhetsbyrån Reuters.
- Man attackerade inte kristna specifikt under Saddams tid, men det var en fruktansvärt förtryckande och mordisk regim för alla.
Mark Lattimer säger att de kristna ofta identifieras med USA och internationella styrkor.
- George W Bushs tal om ett "korståg" citeras fortfarande flitigt bland extremistgrupper.
- Dessutom fanns det en del arbetsuppgifter som irakier skötte åt USA-ledda trupper inledningsvis. De irakierna var ofta kristna, och det har man använt som förevändning att attackera de kristna som grupp, säger Lattimer.
En statsvetare sa för tre, fyra år sedan till Dagen att de kristna inte har det sämre än andra. De lämnar regionen för att de kan, för att de är bättre utbildade och har fler kontakter i utlandet. Alla vill egentligen åka.
- Det är bara till viss del sant, säger Ziya Meral. I Storbritannien och USA hittar du många egyptiska kopter som är läkare. De är välutbildade och hade släktingar där, så de flydde. Men det är oproportionerligt många kristna som flyr. Det är också hela familjer som flyr; inte bara unga män.
- En dag vaknar man upp och säger: "Jag jobbar hellre på McDonalds i Norge än stannar kvar i Irak".
Beror inte på PalestinafråganDet brukar alltid vara någon som invänder att Palestinafrågan finns med i bakgrunden. Ziya Meral håller inte med.
- Nej. Under hela framväxten av politisk islam har man krävt lagar som berövar kristna deras rättigheter. Vi pratar om regeringar som inte skyddar människor vars historia i regionen sträcker sig 2000 år bakåt, medborgare som inte har haft med Israels skapande eller USA:s invasion av Irak att göra.
- Du har krafter som vill att hela regionen töms på icke-muslimer. Saudiarabien är det enda landet med integritet nog att säga: "Vi har inte religionsfrihet här." Övriga säger att de har det, men det är bara en läpparnas bekännelse, säger Ziya Meral.
Flera bedömare säger att Syrien och den kurdiska regionen i norra Irak är säkrast för de kristna. Håller du med?- Ja och nej. I Syrien är man jämförelsevis tillmötesgående mot religiösa minoriteter, men även här finns problem.
- Iraks kurdiska region är relativt sett stabil. Men i dess gränsland utkämpas en etnisk kamp om vilka områden som ska tillhöra vilken del i det framtida Irak. Där drabbas både kristna och andra grupper.
Det värsta är inte överMark Lattimer ser ett stort problem med att många verkar tro att situationen har förbättrats, att den värsta tiden är över.
- Irak är antagligen fortfarande det farligaste stället i världen. Jag stödjer Dagens upprop, med tillägget att det inte bara bör gälla kristna utan alla. Jag tycker inte att någon ska skickas tillbaka till Irak med tvång. Och absolut inte någon annanstans än till den kurdkontrollerade regionen.
0 Kommentera:
Skicka en kommentar