Den labila situation som nu råder i Egypten skapar oro bland landets kristna för vilka grupper som kan komma att ta över om president Hosni Mubarak avgår. Oron för ett islamistiskt maktövertagande delas av många både inom den katolska och den koptiska kyrkan i landet.
I går, söndag den 30 januari, uppmanade ledaren för den koptiska kyrkan i Egypten, Shenouda III, sina drygt 9 miljoner medlemmar att inte delta i protesterna mot president Mubarak. Samma signaler kommer nu från en jesuitpater med egyptiskt ursprung, Khalil Samir, som också fungerar som rådgivare åt Vatikanen i frågor som rör Mellanöstern och islam. Pater Samir bekräftar att många katoliker och kopter känner en växande oro för att islamisterna kan utnyttja det maktvakuum som uppstått till sin fördel. I en intervju nu i helgen för italienska och amerikanska journalister sade pater Samir att den koptiska kyrkan förmodligen hamnar i ett ännu mera trängt läge än hittills vid en kollaps för Mubarak-regimen. Det muslimska brödraskapet avvaktar visserligen för närvarande. Men de räknar med att ett sammanbrott skulle vara fördelaktigt för dem. I intervjun som gjordes för den amerikanska nyhetskanalen Newsmax sade pater Kahlil Samir att ett nederlag för Hosni Mubarak skulle medföra problem även för den högsta sunnimuslimska ledningen i landet, rektorn för Al-Azhar-universitetet i Kairo, Sheikh Ahmed Al-Tayyeb. Han är nämligen också en av den hittillsvarande regimens män.
Tayyeb är samtidigt en viktig person för relationerna med Vatikanen – han var en av undertecknarna av den år 2007 utarbetade „Förklaring från 138 muslimska lärda”, som var ställd till påven Benedictus XVI och som inledde en period av avspänningen i de katolsk-muslimska relationerna efter påvens tal i Regensburg. Förklaringen var också avsedd som ett gemensamt engagemang för en global fredlig samexistens mellan kristna och muslimer. Å andra sidan har Tayyeb demonstrativt underblåst den senaste interreligiösa konflikten mellan katoliker och muslimer efter påvens vädjan i början av januari om att förbättra respekten för religionsfrihet i Mellanöstern. Tayyeb var med och beslutade om att avbryta universitetets pågående dialog med Vatikanen. Men, som pater Samir påpekar; det beslutet skedde på order från Mubarakregimen. Det var en gest ämnad att ”lägga ut en dimmridå framför de framväxande inre politiska spänningarna i landet“.
Jesuiten och Vatikanens Mellanöstern-expert Kahlil Samir varnade i intervjun också för att likställa Egypten med Tunisien. Egypten är mycket mer mottagligt för fundamentalistisk islam, eftersom befolkningen ”har en mycket lägre utbildningsnivå och därför är mer öppna för att följa imamernas predikningar”.
I intervjun i ”Newsmax” citeras också en företrädare på hög nivå för den katolska kyrkan i Egypten, som vill vara anonym: ”Vi förväntar oss att situationen i landet blir värre. Först därefter kan det bli bättre .”
0 Kommentera:
Skicka en kommentar