Dag2 Påvebesök

Posted by ... On 08:58 No comments

Igår, fredag, var påven i London där han bland annat träffat företrädare för andra religioner, däribland judendom, islam och hindusim, vid det katolska Saint Mary universitetet. Påven framhöll i sitt tal att alla religioner bör samverka till mänsklighetens bästa och att religion aldrig får användas för att sprida hat och våld. Han sade: ”Jag kan försäkra er att den katolska kyrkan vill gå dialogens väg, och göra det ur en verklig respekt för er och era religiösa uppfattningar.” Målet är en gemensam insats för fred, rättvisa och ett ansvarsfullt sätt att förvalta naturen, tillade han.

På eftermiddagen följde två viktiga programpunkter; dels mötet med den engelska kyrkans ärkebiskop Rowan Williams och dels påvens tal till politiker, diplomater och universitetsfolk i Westminster Palace. Mötet mellan påven och Rowan William uppges ha ägt rum i en mycket hjärtlig atmosfär. De båda kyrkoledarna har redan träffats flera gånger tidigare i Vatikanen. Läs här om mötet med Rowan Williams och här om talet i Westminster Palace.

Tyvärr överskuggades fredagen också av ett försök till terrorattentat riktat mot påven. Attentatet kunde dock avvärjas i tid. Den brittiska tidningen Telegraph uppger att Scotland Yards anti-terrorenhet på fredagsmorgonen arresterat fem misstänkta män i åldrarna 26 till 50 år som förberett ett attentat mot påven. Påvens pressekreterare Federico Lombardi förklarade på eftermiddagen att påven känner sig lugn, och att han ser fram emot resten av sitt besök med tillförsikt och glädje. Och Lombardi tillade: ”Vi har fullständigt förtroende för Scotland Yards säkerhetsarbete.”

Imorgon, söndag förmiddag förättar påven i Birmingham saligförklaringen av teologen och kardinalen John Henry Newman (1801-1890), vilket utgör höjdpunkten av hans besök i Storbritannien.

Här finns en kort biografi om vem kardinal Newman var.

0 Kommentera: