Påven välkomnades med jubel

Posted by ... On 02:21 No comments

Efter en våg av fientlighet mot påvens besök i Storbritannien går nu både den nuvarande premiärministern, David Cameron, och den forne, Tony Blair, till religionens försvar. Samtidigt har kardinal Walter Kasper kritiserat landet för att ha en "aggressiv ateism".

- När man sätter sig på ett flygplan från British Airways blir man diskriminerad om man bär ett kors.

Men två av landets främsta verkar nu göra allt för att sudda bort den dystra stämpeln som religionens fiende nummer ett. På var sitt håll lovordar de Katolska kyrkan och trossamfundens insatser för samhället och de utsatta i världen.

Landets premiärminister David Cameron har ägnat ett tal åt att lyfta fram trossamfundens roll i samhället och visa att Storbritannien inte är ett folk av katolikhatare.

- Det här är ett unikt tillfälle att fira den enorma insats som alla våra trossamfund gör i samhället och deras roll i bygget av ett större och starkare samhälle, sa han med hänvisning till påvebesöket som började i går. Han förnekade att Storbritannien skulle vara djupt sekulariserat.

- För många är tro en gåva som de vårdar, inte ett problem man måste komma över, sa han.

Han lyfte fram John Henry Newman, den kardinal som på söndag helgonförklaras av påven, som en av de största engelsmännen genom tiderna. Han talade också om Katolska kyrkans arbete bland världens fattiga.

- Katolska kyrkan och dess organisationer står i frontlinjen när det gäller fattigdomsbekämpning över hela världen. I Afrika söder om Sahara, för att ta ett exempel, tillhandahålls en fjärdedel av all utbildning, hälso- och sjukvård och vård av svårt sjuka i aids av katolska organisationer.

En annan framstående britt som tagit till orda, i Vatikanens egen tidning L´Osservatore Romano, är konvertiten Tony Blair. Han skriver under rubriken "Påven och Newman" om de bådas "intellektuella mod". Blair menar att både Newman och Benedikt XVI har varit och är sanningens försvarare, som inte viker sig även om det innebar att bli impopulär.

"Det är hårt i en värld där det till stor del är media som formar opinionen. Det är vad många katoliker beundrar hos Benedikt XVI."

Och kanske har kritiken som dominerat de brittiska medierna inför påvebesöket kommit på skam. När påven på torsdagsförmiddagen anlände till Edinburgh, sitt första stopp på den fyra dagar långa resan, gick tiotusentals skottar ut på gatorna för att välkomna honom. BBC rapporterade om endast två, ganska tystlåtna, protestgrupper om sammanlagt 180 personer, mot bakgrund av folkmassor som glatt vinkade med gul-vita flaggor (påvens färger). Förvånade journalister kunde också i direktsändning rapportera om påvens spontanitet när han, i stället för att låta sig fösas in till lunchen i ärkebiskopens residens, valde att gå över gatan för att prata med skolbarnen.

- Vi är så stolta, det är karnevalsstämning i staden, sa en av fröknarna omgiven av barn utklädda till helgon.

0 Kommentera: