Slutna och inåtvända, trodde sjövikarna om sina nya grannar när de flyttade in i Frälsningsarméns nedlagda sommarhem. Men nunnorna från Franciskus systraskap har visat en helt annan sida. I lördags utsågs de till Årets Sjövikare.
Det är nu tre år sedan systrarna flyttade till Sjövik.
Klädda i sina bruna kåpor och svarta slöjor har knappast någon undgått att lägga märke till dem.
Liksom Föreningen Sjövik, som delade ut priset, är det säkert många som haft sin bild klar av en nunna. En bild som inte överrensstämmer med de nyinflyttade kvinnorna.
– Ni har överraskat oss med er öppenhet. Ni möter oss alltid med ett leende och har gett oss en större insikt om hur ett kloster kan fungera i vår tid, sa Mauritz Pettersson, konferencier och pastor i missionskyrkan.
Tre av de fyra systrarna var på plats på Bohlins torg och klev upp på den lilla scenen för att ta emot utmärkelsen.
Vid en pratstund med syster Lena en liten stund senare, hade hon lika många fina ord att säga om Sjöviksborna.
– Vi är glada och tacksamma över att vi har fått en sån bra kontakt med människorna här. Dom har varit så snälla, säger hon.
Det första systrarna gjorde var att röka fredspipa med grannarna, som hade överklagat bygget av deras kapell, som nu står klart.
– Men några protester var det inte, säger syster Lena och viftar avvärjande med handen.
Hon berättar att det aldrig blev någon egentlig konflikt efter att missförstånd retts ut. Systrarna förklarade att kapellet skulle byggas så att det smälte in i den övriga bebyggelsen.
– Vi tycker att det är viktigt att ha ett kapell så att folk kan komma och besöka oss, säger syster Lena.
Att man inte lever ett slutet klosterliv ligger i franciskanernas natur.
– Det är vår linje att vara öppna. Fast förut bodde vi mer avlägset, både i Rävlanda och i Svederna utanför Lerum innan dess. Nu är vi väldigt nöjda med vårt boende.
Nästa vecka ska kapellet invigas. Då kommer ett 50-tal speciellt inbjudna gäster. I mitten av oktober anordnas öppet hus.
Ytterligare en byggnad på tomten står klar som ska bli systrarnas bostad. Det nedlagda sommarhemmet görs om enbart till gästhus. Redan i dag har man dagverksamhet, men i början på nästa år ska man återuppta sin ordinarie verksamhet även med övernattning.
Ett behov som syster Lena menar har ökat på senare tid.
– Allt fler ringer till oss. Det ligger nog i tiden i vår stressade värld att människor vill stanna upp och rå om sig själva en stund.
0 Kommentera:
Skicka en kommentar