Krig mot kristna

Posted by ... On 22:27 No comments

”Krig mot de kristna pågår i 50 länder”

Av 100 människor som mördas på grund av sin religion är 75 kristna. Det sade Mario Mauro, ansvarig för rasismfrågor vid OSSE, Organisationen för Samarbete och Säkerhet i Europa, och medlem i Europaparlamentet, vid en katolsk konferens i italienska Rimini. Han hävdar att det pågår ett regelrätt krig mot kristna i mer än 50 länder i världen där det saknas religionsfrihet.

Överst på listan står Nordkorea, en ateistisk stat som förbjuder all religion. Å andra sidan har 35 av de 50 länderna en islamisk majoritet. Detta väcker frågor kring dialogen mellan oss och de till största delen islamiska länderna, säger Mauro. Främst bland dessa länder är Pakistan, Saudiarabien, Afghanistan och Irak, där det pågår ett verkligt blodbad, där de kristnas tvingas på flykt och där det plågade landets destabilisering drivs allt längre.

Visserligen är inte heller det moderna Europa fritt från en viss ”kristofobi”, anser Mauro. Han hänvisar till ett flertal domstolsbeslut i europeiska länder, till exempel om borttagande av krucifix i klassrum eller avskedandet av kristna som ställt fram jesusbilder på sin arbetsplats. Men de interreligiösa konflikterna är större i länder utanför Europa.

- Politiken spelar roll. Om vi betraktar konflikterna i världen, finns det inte en enda som inte på något sätt har med religion att göra. Det innebär, att när det råder fundamentalistiska strömningar, till exempel när Gud blir till en förevändning för maktsträvan, då tar man till religion för att rättfärdiga diskriminering. På andra sidan finns de som dör av det enkla skälet att de tror på Kristus.

Organisationen för Samarbete och Säkerhet i Europa, OSSE, är enligt Mauro en av de första organisationerna som uppmärksammat problemet med förföljelser mot kristna. Sedan år 2004 finns det en särskild post vid OSSE för bekämpning av rasism, främlingsfientlighet och diskriminering, med särskild tyngdpunkt på diskriminering av kristna.

/Vatikanradion

"Persecution.org" kan man läsa om kristna som blir förföljda runt om i världen.

0 Kommentera: