Finns det hemliga koder i Bibeln?

Posted by ... On 13:48 No comments

Påven B16 ger ett svar till frågan om det finns hemliga koder i Bibeln som förutsäger händelser som ska drabba världen, i boken "Gud och Världen".


Papa Benny: När man fattar saken ytligt och mekaniskt är det säkert falskt. Många tror sig ha den koden och hittar till exempel atomkrig i apokalypsen (Uppenbarelseboken) och Gud vet vilka händelser som framställs där. Naturligtvis kan man på det sättet upptäcka de mest förbluffande uttalanden och hitta förmenta kommande händelser redan framställda. Att alla empiriska fakta i kodad form återfinns i Bibeln är helt säkert falskt.

Bibelns helhet och totalitet, som verkligen finns, är av helt annan natur. Bibeln talar till hela historien och ger också de väsentliga upplysningarna om dess väg. Men Gud ersätter inte vårt tänkande. Han ersätter inte vetenskapen, ersätter inte våra egna andliga ansträngningar. Han låter oss själva komma till underfund med hur världen är beskaffad. Han hoppar inte in i de luckor vår medvetande har, utan ger oss vishet - som naturligtvis också för med sig kunskap annars vore det inte någon verklig vishet. Han ger oss den riktning som en människa behöver för att kunna leva rätt. Den vägvisningen gäller visserligen för historiens helhet, för alla orter och tider, den måste bara på nytt bli förstådd.

Gregorius den Store skrev ett ord som också finns citerat i katekesen och det säger följande: Ordet i skriften växer med läsaren. Och också läsaren växer av det och ordet visar sedan sin storhet och växer in i historien.

0 Kommentera: