Vad är en Dygd resp. en huvudssynd (a.k.a last)?

Posted by ... On 07:49 No comments

Under ministrantundervisningen går vi nu igenom de olika huvudssynderna och dygderna som varje katolik bör känna till ;o) så jag tänkte att vi kan köra en serie inlägg här också kring de olika synderna & dygderna. Varje lördag har vi tagit upp och diskuterat dem utifrån kyrkans tradition, bibeln och ibland även forskning kring området... men vi får börja från begynnelsen:


Vad är en Dygd???

Katolska Kyrkans Katekes beskriver dygd som:

1803 "Det som är sant, det som är upphöjt, rätt och rent, det som är värt att älska och akta, allt som kallas dygd och allt som förtjänar beröm, ta fasta på allt detta" (Fil 4:8). Dygd innebär en inre hållning hos människan att ständigt och beslutsamt göra det goda. Den gör det möjligt för en person att inte enbart göra goda gärningar utan också att ge det bästa av sig själv. En dygdig person strävar med alla sina fysiska, psykiska och andliga krafter mot det goda. En sådan person söker det goda i konkreta handlingar.

Målet för ett dygdigt liv består i att bli lik Gud.

1804...En dygdig människa gör frivilligt det goda

Okey... Så nu när vi har fattat vad en dygd är, är nästa steg att kolla upp vad det är för dygder som kyrkan kallar "Kardinal Dygder"?

1805 Fyra dygder spelar en ledande roll, som gångjärnen (cardo på latin) i en dörr. Därför kallas de "kardinaldygder"; alla andra dygder rättar sig efter dem. Dessa dygder är klokhet, rättfärdighet, själsstyrka och måttlighet. "älskar man det rätta? Dygderna är frukten av dess arbete, ty det rätta undervisar om måttlighet och klokhet, rättvisa och mod" (Vish 8:7). Dessa dygder lovprisas med andra namn på många ställen i Skriften.

Jag kommer inte att lägga upp vad kardinal dygderna står för i det här inlägget, då långa inlägg har en avskräckande funktion på våra unga besökare.

Vad är en Huvudssynd (also known as Laster)???

Så här beskriver kyrkan laster/huvudssynder:
1866 Lasterna kan ordnas efter de dygder som de är motsatser till eller också anslutas till de huvudsynder som den kristna erfarenheten har kunnat urskilja efter Johannes Cassianus och Gregorius den Store (Moralia in Job, 31,45). De kallas "huvudsynder" eftersom de är upphov till andra synder och andra laster. Dessa huvudsynder är högmod, girighet, avundsjuka, vrede, orenhet, glupskhet, lättja eller leda.

Så för varje dygd finns en motsats som kallas huvudssynd. Och huvudssynderna har fått sitt huvudiga namn eftersom de leder till andra synder.


0 Kommentera: