Kongo

Posted by ... On 17:12 No comments

Inbördeskriget flammar upp i Kongo

I provinsen Norra Kivu i Demokratiska republiken Kongo tar inbördeskriget ny fart. Den militära operationen som skulle leda till fred har tvärtom ökat kaoset i regionen, uppger hjälporganisationerna i området. Hundratusentals människor är på flykt.

Caritas Frankrikes kongoansvarige, Sebastian Dechamps, arbetar sedan många år i krisområdet och är på plats i Kivu. Nya konflikter ger nytt bränsle åt gamla motsättningar, säger han.

- Sedan åratal härjas landet av en våldsvåg som avtar och tilltar omväxlande. Men vi bistår människorna här tillsammans med FN och andra biståndsorganisationer. Det nu uppflammande våldet beror på den anarki som råder. Kongolesiska armén har inte kontroll över regionen och rebellerna är splittrade sinsemellan. Människorna lider svårt av allt detta, säger Dechamps.

- Demokratin har ännu inte blivit en verklighet här. Men det finns tecken på en utveckling som inger hopp. Också världssamhället måste göra mera för det här landet. Det finns goda idéer men de står bara på pappret och låter oss inte vara optimistiska, anser Dechamps.

(Vatikanradion/pm 090624)


0 Kommentera: