Rose Busingye

Posted by ... On 01:45 No comments


AIDS-arbetare säger: Afrikaner behöver inte kondomer
Kampala, Uganda, den 25 mars 2009 (Zenit.org) -Direktorn för ett afrikanskt center för vård av AIDS-sjuka stöder Benedikt XVI:s ord om det resultatlösa i att använda kondomer i kampen mot spridningen av sjukdomen.

Rose Busingye, som leder Mötesplatsen Kampala, ett center i Kampala för dem som lider av AIDS och sköter om omkring 4000 personer per dag besvarade påvens ord och den offentliga kritik han fått.

I en intervju publicerad on-line den 20 mars av Il Sussidario sade Busingye att "de som bidrar till polemiken mot påvens uttalanden måste i verkligheten förstå att det verkliga problemet i spridningen av AIDS i Afrika inte är kondomer; att tala om detta skulle innebära att man sätter stopp för konsekvenserna och aldrig går till problemets upphov."

"Som orsak till spridningen av HIV", förklarade hon, "finns ett beteende, ett sätt att vara." Hon tillade: "Och låt oss då inte glömma att det stora nödläget kräver att man tar hand om de människor som redan fått sjukdomen och för vilka kondomer är gagnlösa."

Busingye erbjöd ett exempel på bristen för tillfället av förståelse för situationen i Afrika genom att tala om en grupp journalister som hade kommit för att rapportera om aktiviteterna på Mötesplatsen. Då de såg tillståndet hos de HIV-positiva kvinnorna blev de rörda. De beslöt att göra sig själva dugliga och göra någonting för kvinnorna: de gav dem en liten låda med kondomer.

Direktorn rapporterade, när hon såg detta, att Jovine, en av kvinnorna vid centret, såg på dem och sade: "Min man är döende och jag har sex barn som snart kommer att bli faderlösa. Till vilken nytta är de lådor ni ger mig?" "Vad denna kvinna och många andra kvinnor i liknande situation behöver", bekräftade Busingye, "är att ha någon som ser på dem och säger: 'Kvinna, gråt inte!'"

"Det är absurt", tillade hon, "att försöka besvara hennes behov med en låda kondomer, och det absurda är att inte se att människan är kärlek och tillgivenhet:"

Medan Busingye talade om människor som skulle kunna sprida sjukdomen genom att ha relationer med andra, förklarade hon: "AIDS är likt alla andra problem i livet ett problem som inte kan reduceras till en enda orsak. Vi behöver börja med detta faktum att det behöver finnas undervisning, även i fråga om sättet att leva och om sexualitet".

Hon sade att i den rådande situationen i Afrika kan användningen av kondomer "förefalla lite löjlig" eftersom man innan man använder dem först måste tvätta händerna, avlägsna allt damm och förvara dem i viss temperatur - vilket Busingye sade att det allt är ganska svårt att göra bland de kvinnor hon tar hand om. Sålunda hävdade hon att många som talar om att man skall använda kondomer i Afrika gör det utan minsta kunskap om problemet och villkoren i denna världsdel.

På grund av detta konstaterade hon att påvens uttalanden orsakade föga kontrovers i själva Afrika.


Busingye betonade, att "påven inte gör någonting annat än att försvara och understödja just det som kan vara till nytta för att hjälpa dessa människor: att bekräfta livets mening och värdigheten hos den mänskliga varelsen".

Hon fortsatte: "De som angriper honom har intressen som går ut på att försvara, men påven har inga sådana intressen: han har omsorg om oss och han har omsorg om Afrika".
"Han är inte den som kommer med minor för att spränga våra barn i luften och låta dem bli soldater, bli amputerade, utan öron, utan munnar, oförmögna att svälja saliv: och vad skulle vi ge dem, kondomer?"

"När det för några år sedan var folkmord i Rwanda stod alla passiva och såg på. I närheten finns en mycket liten stad som kunde ha beskyddats, och ingen gjorde någonting."
"Mina släktingar var alla där, och de dog alla på ett omänskligt sätt. Ingen tog hand om dem, och nu kommer de hit med kondomer."

Under det att Busingye påpekade att malaria dödar fler människor än AIDS, frågade hon: "Varför ger de oss inte aspirin och medicin mot malaria?"

Hon hävdade att det finns en metod som är effektiv och som orsakade en minskning av spridningen av AIDS från 18% av befolkningen till 3% och "det är att handla på ett sätt som får människor att känna sig omhändertagna". Hon avslutade: "Vi ser här på Mötesplatsen: när människor kommer hit, vill de inte gå härifrån." Förändring


Resten av artikel hittar ni på --->http://www.zenit.org/article-25480?l=english

0 Kommentera: