Kyrkans högste ledare är biskopen av Rom, påven. Hans titel är på latin papa, fader. Som biskop av Rom är han aposteln Petrus efterträdare som enligt traditionen var Roms förste biskop.
Med stöd av Jesu ord till Petrus i Matteusevangeliet: "Jag säger dig att du är Petrus, Klippan, och på den klippan skall jag bygga min Kyrka, och dödsrikets portar skall aldrig få makt över den. Jag skall ge dig nycklarna till himmelriket. Allt du binder på jorden skall vara bundet i himlen, och allt du löser på jorden skall var löst i himlen," anser katolikerna påven vara Kyrkans överhuvud och Kristi ställföreträdare på jorden.
Som statschef styr påven även Vatikanstaten i Rom. Vatikanstaten är återstoden av påvedömets Kyrkostat. När Kyrkostaten upplöstes i samband med Italiens politiska enande (1870) tog det 59 år tills den nuvarande Vatikanstaten genom Lateranfördragen med den italienska staten upprättades med påven som dess politiska överhuvud (1929). Påven har upprätthållit diplomatiska kontakter med politiska makthavare sedan 300-talet. Nuntiaturerna är med andra ord (och med god marginal) världens äldsta fungerande diplomati.
The Vatican
Vatikanstaten ligger i Rom som en stat i staten. Den är bara 0,44 kvadratkilometer stor, egentligen inte mer än en stor trädgård bakom Peterskyrkan. Men Vatikanstaten har kyrkor, affärer, apotek, sjukhus, postverk, järnvägs- och radiostation. Den har knappt 400 invånare, för det mesta präster och det är bara ungefär 500 medborgare som har pass utfärdade av Vatikanstaten.
0 Kommentera:
Skicka en kommentar