Ge Kubanerna Resefrihet

Posted by ... On 02:03 No comments

Myndigheterna på Kuba ställer upp stora svårigheter för de kubaner som vill resa utomlands. Men nu reagerar den katolska kyrkan och kräver resefrihet för Kubas befolkning.

Det är presstalesmannen för ärkebiskopen i Havanna, Orlando Marquez, som i dag, torsdag den 3 november, i en artikel i tidningen ”Palabra nueva” kritiserar Kubas regering för de långtgående inskränkningar som man ställer upp när det gäller Kubanernas rättigheter både att resa ut ur landet och att återvända till landet. ”Det är en fråga om rättvisa, men det är också en avgörande fråga för landets fortsatta utvecklingsmöjligheter”, skriver den kubanske ärkebiskopens presstalesman i artikeln.

De kubaner som vill resa utomlands behöver i dag ett särskilt tillstånd från staten, ett tillstånd som är svårt att få och som bara beviljas i undantagsfall. Och kubaner som är bosatta utomlands och som vill besöka Kuba kan få tillstånd att resa in i landet endast om de kan uppvisa en personlig inbjudan från någon kubansk medborgare som är bosatt i landet.

Den katolska tidningen ”Palabra nueva” är en av de få oberoende publikationerna i landet som regelbundet vågar framföra kritiska synpunkter mot den kubanska regeringens politik.

Kathpress 2011-11-03

Läs mer:

Klicka här för hemsidan för Palabra nueva.

Läs också följande texter ur Signums artikelarkiv:

Christian Frevel: Kuba efter Fidel Castro

Olle Brandt: Påven och Che Guevara

/Signum

0 Kommentera: