Modiga finans-systrar

Posted by ... On 10:03 1 comment

Nunnor som läxar upp Goldman Sachs


Systrarna från St Francis of Philadelphia började kritisera företag som de tycker missköter sig långt innan Occupy Wall Street fanns. Investmentbanken Goldman Sachs och BP:s ordförande Carl-Henric Svanberg hör till dem som fått en påhälsning av nunnorna de senaste åren.

Redan på 1980-talet bildade systrarna en grupp som ska hålla koll på moralen i de företag som systrarnas pensionsfond investerar i.

Matkedjan Krogers hantering av lantarbetares rättigheter, McDonalds roll när det gäller barnfetma och Wells Fargos kreditgivning är några av de saker de cirka 540 nunnorna kritiserat de senaste åren.

– Vi vill ha både samhällelig och finansiell avkastning, säger syster Nora Nash till New York Times.

Nyligen besökte syster Nora och hennes team Goldman Sachs för ge sina synpunkter på investmentbankens beteende.

Enligt nunnorna borde Goldman Sachs lägga mer krut på att skydda sina kunder, hålla nere chefslönerna, öka sin transparens och tänka på de fattiga.

För att påverka ett visst företag köper nunnorna in det antal aktier som krävs för att få komma med förslag på årsstämman. På så sätt har de ett utmärkt vapen om företagsledningen vägrar att träffa dem.

– Du kommer inte att få någon sympati om du avbryter en nunna på en årsstämma, säger Robert McCormick, expert på aktieägarfrågor, till Bloomberg.

Bland de chefer som gått med på att träffa nunnorna finns försvarskoncernen Lockheed Martins vd Robert Stevens, oljebolaget BP:s ordförande Carl-Henric Svanberg och General Electrics tidigare vd Jack Welch.

På senare tid har syster Nora intresserat sig extra mycket för "fracking", som är en teknik för naturgasutvinning. Metoden har kritiserats för sin påverkan på miljön och syster Nora har med anledning av detta uppmanat oljejättarna Chevron och Exxon att införa bättre kontroller.

– Mitt arbete kommer aldrig att vara klart. Gud har sina vägar, säger hon.

/ E24

1 Kommentera:

Hej, det är verkligen intressant, katolsktliv.blogspot.com tack