Vem är min nästa?

Posted by ... On 15:29 No comments

Vem är min nästa idag?

Muhammad Yunus (född 1940) utbildade sig till ekonom och var lärare på ett universitet i Bangladesh som då (1974) drabbades av en svältkatastrof. Yunus gick runt på gatorna och såg människor smala som skelett som bara väntade på att få dö. Och liksom i Jesu liknelse om den barmhärtiga samariern var det många som bara gick förbi utan att bry sig. Men Yunus gick inte bara förbi. Han begav sig ut i landet för att förstå fattigdomens orsaker.

Yunus mötte en kvinna som flätade och sålde pallar av bambu. Hon berättade att hon tjänade två pence om dagen (nästan inget). Hon hade inte själv råd att köpa bambu som behövdes för att göra pallar, de kostade 20- 25 pence. Den ende som hon fick låna pengar av var en försäljare som krävde att hon skulle sälja de färdiga pallarna bara till honom och till det pris som han bestämde. Och det var lågt. Så hölls hon fången i sin fattigdom – en förnedrande orättvisa.

Yunus hittade 41 personer till i samma by som var beroende av försäljaren. Han upptäckte att hela deras fattigdom berodde på att dessa hårt arbetande personer saknade motsvarande 170 kronor. Han bestämde sig för att själv låna var och en vad de behövde – de kunde betala tillbaka när de fick råd med det. Det var inte brådskande, sa han. Nu var de fria att sälja till dem som gav bäst betalt. Och behålla vinsten själva.

Yunus gick till den lokala banken för att få dem att göra samma likadant. ”Är du inte klok?” sa bankdirektören till honom ”De fattiga kommer aldrig att betala mig tillbaka!”. Då startade Yunus sin egen lilla bank. Tusentals fattiga tog snart små lån (mikrokrediter) hos honom – även kvinnor som normalt inte skulle våga det. Resultaten var förbluffande: 98% blev självförsörjande och kunde betala tillbaka så att pengarna kunde lånas ut till nya fattiga o.s.v. Människor som alltid fått veta av andra att de inte dög blev som förvandlade. De kände en ny stolthet över att kunna försörja sina familjer. Snart var miljoner fattiga (de flesta kvinnor) med och de ekonomiska experterna trodde inte sina egna ögon. Genom att bry sig om en liten flock människor i nöd, lära sig av dem och våga riskera 27 dollar för dem hittade han den enklaste och mest självklara lösningen för miljoner i nöd – så enkelt! Fattigdom behövs alltså inte. Det vet vi alla nu.

Idag har Yunus Mohammads idéer spridits till många länder och 2006 fick han Nobels fredspris för sitt arbete. Inte ekonomipriset utan just fredspriset. Varför förstår man kanske bäst om man tänker på påven Johannes Paulus II:s ord: ”Vill du ha fred, så skapa rättvisa!”

/ Krisma. Tankar på livets väg

0 Kommentera: