Gulasch för katoliker i Kina

Posted by ... On 23:21 No comments

Ingen religionsfrihet för tibetanska munkar och katoliker i Kina


Ännu en gång når oss nyheter om tibetanska munkar som i sin strävan efter religiös frihet tänder eld på sig själva. Den frihet man strävar efter är samma frihet som även katoliker och andra religiösa grupper längtar efter, friheten att utöva sin religion.

Intolerans mot religion ligger bakom arresteringar av såväl tibetanska munkar och nunnor som katolska präster (minst tio till antalet enligt källor till AsiaNews). Prästerna har exempelvis lett en retreat för universitetsstudenter och i ett annat fall gett sjukkommunion till en äldre kvinna på ett sjukhus. Detta betraktas som ett brott som ska sonas med ”reform genom arbete”, det vill säga tvångsarbete.

I Kina är förbud utfärdade mot alla religiösa skrifter, och inbjudningar till bland annat utländska professorer att föreläsa, måste godkännas av staten. Staten kontrollerar att det inte rör sig om en olaglig religiös sammankomst. Detta på grund av att alla religiösa sammankomster ses som en potentiell konspiration mot staten. Påven och Dalai Lama betraktas båda som utländska makter som kan underminera en nationell enhet.

Dock finns det en stor skillnad mellan katoliker och tibetaner: de tibetanska munkarna och nunnorna har också ett territoriellt krav, med självständighet och autonomi som följd. Katoliker har inte några territoriella anspråk och kan leva i var som helst i Kina. Dock är den delen av katolska kyrkan som är knuten till Rom förföljd och erkänner inte de av staten sanktionerade biskopsvigningarna som genomfördes i somras.

Ledningen i Kina tycks förstå att de närmar sig ett vägval – att reformera eller inte – fortsätta med maoistiska ramsor och förtryck eller tänka om. Och de måste handla snabbt: hundratals miljoner människor i Kina, besvikna på partiets orättvisor och kvävande materialism, vänder sig till religionen. Och många oliktänkande har upptäckt att den kristna tron ​​– med en Gud som älskar människan – är en säker grund för mänskliga rättigheter. Om ledningen i Kina inte väljer att tänka om snart närmar de sig en implosion mot vilken samhället rusar. När det händer är det bara religionen, med sin förmåga till försoning som kommer att kunna hindra mer förstörelse och våld.

/Signum

0 Kommentera: