"Förtröstan även om Gud verkar avlägsen" -B16

Posted by ... On 11:22 No comments

Papa Benny 16 höll idag sin allmänna audiens i Paulus VI:s audienshall, i Vatikanen dit han anlände från Castel Gandolfo med helikopter, tidig morgonstund. Trosundervisningen denna dag i påvens katekes om den ”kristna bönen” kretsade kring Psaltarpsalm 22- en psalm i vilken människan uttrycker sin förtröstan trots att hon känner sig övergiven och i fienders händer, vilket är mycket passande då påven återigen angrips från alla håll. Till de engelsktalande pilgrimerna sa påven:
”Idag reflekterar vi över Psalm 22, en innerlig klagobön från en som känner sig övergiven av Gud. Omgiven av fiender som förföljer honom, ropar psalmisten ut dag och natt sin bön om hjälp, och ändå verkar Gud vara tyst. I Matteus och Markus evangelierna, är det den första raden i denna psalm som Jesus utbrister när han ropar till fadern från korset. Han verkar ha överlåtits till ett grymt öde, medan hans fiender hånar och attackerar honom som glupska och rytande lejon, och delar hans kläder sins emellan som om han redan vore död.
Psalmisten berättar om hur Israels folk i det förflutna, tillitsfullt kallade på Herren i tider av prövning, och han besvarade deras bön. Han minns den ömhet med vilken Herren vårdat honom personligen i hans tidigare liv, som ett barn i moderlivet, som ett spädbarn i sin mors famn, och ändå verkar nu Gud märkligt avlägsen. Trots de svåra omständigheterna, förblir dock psalmistens tro och förtröstan på Herren. Psalmen slutar förtroendefullt, då Guds namn prisas över alla nationer. Korsets skugga ger vika för det ljusa hoppet om uppståndelse. Även vi, när vi kallar på Gud i prövningens tider, måste vi lita på Gud som ger frälsning, som erövrar döden med det eviga livet som gåva.
Påven hälsade till de olika pilgrimerna och nämnde besökare från Skandinavien. Jag åberopar Guds rika välsignelser till er alla, och till era familjer och kära.


0 Kommentera: