VUD - MADRID 2011

Posted by ... On 11:10 No comments


”Med rot och grund i Jesus Kristus, fasta i tron”

Om ni tycker att Lady Gaga har trogna fans runt om i världen, då har ni inte sett de nästan två miljoner entusiastiska och trogna katolska ungdomar som gick i flera timmar under brinnande hetta för att få se en glimt av påven eller åtminstone få höra hans milda röst genom högtalaren. Det finns nog ingen som har en så stor och hängiven publik som Påven Benedikt XVI.

För oss som åkte till Madrid nu i sommar för att delta i Världsungdomsdagarna, blev det en underbar upplevelse. Vud är en äkta pilgrimsresa där man får gå tills man får skavsår, och sen gå lite till, dela toalett och dusch med 700 andra människor, sova på marken och ibland under bar himmel. Vud är även en plats där man träffar riktigt glada och hoppfulla unga katoliker från alla världens hörn. Jag kan inte med ord beskriva den glädjen som rådde bland ungdomarna. Vart man än gick, om det var i den långa matkön i Burger King eller i den proppfulla tunnelbanan, även under den flera timmar långa pilgrimsvandringen eller under de super intressanta föreläsningarna så möttes man av stora gigantiska leenden, danser och glädjeramsor.

VUD är en plats där munkar och nunnor betraktas som rockstjärnor. Groupies med paparazzi kameror samlas snabbt runt om dem för att ta bilder, men även för att ställa frågor om allt som har med Gud och den katolska kyrkan göra, och ibland mer privata frågor om personliga kallelser. Men den största stjärnan av dem alla var ändå Påven. Han kan liknas vid ett lyckopiller som automatiskt fyller sina fans med glädje. Han representerar Kristus på jorden, Petri efterträdare, kyrkans överhuvud. Folk köade i timmar för att få höra honom tala, amerikanare började hysteriskt gråta när han åkte förbi i sin PopeMobile (men dem är mer känslosamma än oss i nord :p ), vanliga hälsningsfraser ersattes med ”Viva el Papa” och min trumhinna sprack nästan av alla ”Papa Benny” låtar.

Påvens tema för årets VUD var: Med rot och grund i Jesus Kristus, fasta i tron. Det var ett tema som bokstavligen genomsyrade alla aktiviteter, föreläsningar och predikningar. Påven uppmanade oss att bli fastare i tron. Följa våra kallelser och att bära katolicismen med stolthet. Men även Biskop Anders katekes gav oss en och annan tankeställare. När några arga demonstranter hotade oss med våld, påminde biskopen oss om varför Gud har gett oss två kinder. När vi blev irriterade på personen som snarkade bredvid oss, uppmuntrade biskopen oss att se Kristus hos våra medmänniskor.

Det fanns många stunder som ingav en ”Wooow känsla”, men det med överklass bästa var när vi befann oss på flygfältet i Cuatro Vientos. Efter påvens tal förde man fram det heliga sakramentet på altaret. Nästan två miljoner ungdomar ställer sig då på knä och i tysthet börjar be. Mitt i tystnade bryter det ut en storm, som rycker med sig stora skyltar och blåser bort tillfälliga tält. Vi försöker snabbt att täcka våra väskor medan regnet öser ner på oss, den ena åskblixten efter den andra lyser upp den mörka himlen och kylan griper snabbt tag i oss och får vår gåshud att dansa salsa. Men mitt under stormkaoset hör man Påvens röst uppmana oss att be tillsammans för att regnet ska upphöra. Mindre än en minut senare upphör stormen. Jag ryser vid minnet av det.

Nästa VUD kommer att vara i Brasilien om två år med temat: Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar. Så mina vänner boka in Rio de Janeiro i kalendern redan idag, för det kommer att vara en upplevelse ni sent kommer att glömma!

/ Paula :)

0 Kommentera: