TV4 häcklade kristna idrottare

Posted by ... On 21:38 No comments

Det är inte bra att vara tacksam gentemot Gud enligt Tv4... idrottare bör hylla sig själva istället. Här nedan hittar ni en artikel från Dagen där Kerstin Doyle intervjuar Tv4's sportchef Hans Pekkari kring det hånande inslaget.


- Tacka Gud hit och Guds förtjänst dit, nej, hylla er själva istället. Så lät det i TV4 Sporten i söndagskväll, efter att man häcklat idrottsstjärnor som tackar Gud för sin framgång. På TV4 är det svårt att få svar på frågor kring programmet.

Sportprogrammet i söndags avslutades med "Kanon och kalkon", och det var där troende kristna häcklades med kalkontjatter i bakgrunden. En idrottare tackade Gud för sin framgång och en annan höll fram en bibel mot kameran medan kalkonljudet hördes i bakgrunden.


Uppmanades hylla sig själva

Reportern klippte samman inslagen med Carola när hon som 16-åring vann melodifestivalen och tackade Gud för detta i TV.

Och alla uppmanades att inte tacka Gud, utan snarare hylla sig själv för sin framgång.

Dagenläsare har reagerat på inslaget. Det saknade saklighet och handlade inte om idrott, menar man. Och uppfattar det som hetsning mot människor som vågar visa sin tro offentligt.

Dagen har ringt och mejlat TV4:s pressavdelning för att få svar på frågan hur man ser på inslaget. Var går gränsen mellan

nyhetsrapportering och kränkning? Där hänvisades under större delen av dagen till en person som inte var anträffbar.

"Sammanfattande krönika"

Strax innan Dagens pressläggning svarar sportchefen och ansvarige utgivaren Hans Pekkari till slut, men han tycker inte att att det är märkligt att pressavdelningen har svårt att ge svar.

Stämmer det att era riktlinjer säger att det inte är tillåtet "med inslag som är uppenbart kränkande för något av könen eller mot människor med viss hudfärg, nationalitet, religion eller sexuell läggning"?

- Det låter som paragraf 11 i TV4:s sändningstillstånd.

Vi har fått reaktioner på att en ung Carolas uttryck för sin tro under melodifestivalen kopplas samman med sporten, var har det med idrott att göra?

- Det här inslaget är en sammanfattande veckokrönika med personliga åsikter, i det här fallet av vår medarbetare Mattias Tjernström. Det är inget utspel mot religion utan mot att man blandar ihop idrott och religion, och det måste man få diskutera.

Kan du förstå att troende uppfattar det som ett hån?

- Jag har redan svarat på frågan att det är en krönika där krönikören har stor frihet att framföra sina åsikter.

Var går gränsen för vad som är kränkande mot religion i TV4?

- Jag har kommenterat det här tillräckligt nu och du får mejla mig mina svar så jag ser att du citerat mig rätt.

Betyder det att du inte svarar på fler frågor?

- Nej, jag har kommenterat tillräckligt.

Hämtat från Dagen.


0 Kommentera: