Martyrerna av den franska revolutionen

Posted by ... On 14:25 2 comments


Föreställ dig en slakt på över 1200 katolska nunnor och munkar på två dagar, varav 200 av dem var präster och biskopar. Föreställ dig en slakt som utfördes av en vansinnig mobb och en slakt som motiverades av en gudlös stat. Detta är vad som firas i dag, den andra september, för att minnas de katolska martyrerna av den franska revolutionen.

Morden på präster, biskopar, nunnor och munkar motiverades av att de var ”fiender till staten.” Frankrike upplevde ett skräckvälde som varade från september 1793 till 28 juli 1794. Det var en terror som kostade tusentals liv under giljotinen, liksom andra anti-katolska förföljelser, såsom antagandet av den revolutionära kalendern och den groteska festen för ”förnuftets gudinna” i Notre Dame katedralen, i form av ett halvt-naken prostituerad kvinna.

Rättegångarna var ofta förutbestämda. De kristna fick inga advokater eller vittnen. Efter en kort diskussion fann domarna dem skyldiga, men karmelitnunnorna utmärkte sig när de förklarade stolt, ”Vi måste glädjas och tacka vår Gud för att vi får dö för vår religion, för vår tro, och för att vi tillhör den heliga romerska katolska kyrkan.”

Folkmassan som hade samlats för sitt vanliga skådespel tystnade, när de såg att karmelitnunnorna inte kröp ihop av rädsla när de fördes till giljotinen, utan att de sjöng uppför trappan till avrättningen. Vissa uppgifter säger att de sjöng Veni Creator, och andra att det sjöng Salve Regina. Men senare uppgifter menar att de sjöng sjöng Psalm 117:

Prisa Herren, alla folk,
lova honom, alla länder!
Väldig är hans godhet mot oss,
Herrens trofasthet är evig.
Halleluja!
Det påminner oss om att deras exempel inte är begränsad till en svunnen tid av lidande och krig i ett Europa som blev galen av upplysningen. Faktum är att dessa martyrer inspirerade katoliker under de kommande två århundradena när katoliker avrättades av nazisterna, av kommunisterna i Spanien, av det sovjetiska imperiet och av extremister världen över.

Dagens minneshögtid för de franska martyrerna är ett budskap till alla kristna. Även om vi följer Kristus på alla sätt i våra liv så är det minst lika viktigt att följa Kristus i hur vi dör.

/ Hämtat från Novitas Catholicus

2 Kommentera:

Jag längtade utan tvekan för att stiga en bekräftelse att vara medel för att vi uppskattar alla ett härligt bidrag vi har visning på katolsktliv.blogspot.com. Min utvidgade internet peta har direkt varit känd med stor strategier för att gå över med mina vänner och familj. Vi skulle visa vilka de flesta av oss besökare i huvudsak utan tvekan ha varit helgade att existera på ett iögonfallande by med riktigt flesta outspädd människor med lönsamma tips. vi känner oss verkligen i tacksamhetsskuld till har upptäckt dina webbsidor samt uppträdande fräck att så de flesta något-mer extraordinära min hyllning till en massa här. Tack för att vi återigen för alla en detaljer.

Jag erkänner, jag har inte varit på katolsktliv.blogspot.com på länge men det var en annan glädje att se det är en så viktig fråga och ignoreras av så många, även professionella. Jag tackar dig för att göra människor mer medvetna om möjliga problem.