Papa B16 besöker Tyskland

Posted by ... On 11:41 No comments


Idag på förmiddagen, den 22/9, inledde påven ett fyra dagar långt besök i Tyskland, sitt tidigare hemland. Det är hans tredje resa till Tyskland sedan han valdes till påve i april 2005.

Programmet är fullspäckat; 17 tal och fem stora gudstjänster är inplanerade. Men även i andra avseenden lär det bli en krävande resa. Besöket har föregåtts av en hel del inomkyrklig turbulens i Tyskland. Varje ord som B16 säger under resan kommer att kommenteras och vägas på guldvåg. Det har också funnits farhågor om att det inte skulle komma så mycket folk till de stora offentliga mötena under resan. Men sammanlagt har hittills runt 300 000 personer förhandsanmält sig till gudstjänsterna i Berlin, Erfurt, Etzelsbach och Freiburg. =)

I planet på väg till Tyskland uttryckte påven förståelse för dem som lämnat kyrkan på grund av de senaste årens många avslöjande övergreppsskandaler.
- Jag kan förstå att i ljuset av sådana rapporter så kan folk - särskilt offrens närstående - säga att "det här är inte min kyrka längre", sade Papa Benny till medresande journalister, rapporterar AFP.
B16 förklarade samtidigt att han ser de väntande protesterna mot hans besök som "normala i ett fritt samhälle som kännetecknas av stark sekularism", skriver TT.
- Man kan inte invända. Jag respekterar dem som talar ut, sade Papa B16.

B16 landade i Berlin runt klockan 10.30 på torsdagsförmiddagen, där han togs emot av Berlins nyutnämnda ärkebiskop Rainer Maria Woelki. Därefter träffade Papa Benny Tysklands förbundspresident Christian Wulff på slottet Bellevue och sedan bundeskansler Angela Merkel. Klockan 16.15 följde ett av de säkert mest uppmärksammade inslagen under resan, nämligen Papa Bennys tal i den tyska riksdagen.

För att hitta P. Bennys hela schema besök signum (http://signumbloggen.wordpress.com/2011/09/21/benedictus-xvi-besoker-tyskland/#entry)

Andra som skriver om Påvens besök är: Dagen (http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=277939) & Vatikanradion (http://www.radiovaticana.org/sv1/Articolo.asp?c=522786)
- Posted using iPad

0 Kommentera: