B16: Avskaffa Dödsstraff

Posted by ... On 14:10 No comments

"Avskaffa dödsstraffet" Påvens appell under onsdagens audiens


Påven Benedictus XVI fordrar att dödsstraffet skall avskaffas. I ett uttalande riktat till deltagare i en internationell konferens i Rom ”No Justice without Life”, sade han under en audiens i onsdags: ”Jag hoppas att ni med era råd kan stärka de krafter, som i ett växande antal länder förordar avskaffandet av dödsstraff.” Han uppmanade regeringarna att fortsätta sina bemödanden att humanisera straffen samt att upprätthålla den offentliga ordningen.

I konferensen, som organiserats av den katolska gemenskapen Sant’Egidio, deltog justitieministrar från omkring 20 länder i Afrika, Asien och Europa. Bland gästerna märktes också en delegation från delstaten Illinois i USA, som i år har avskaffat dödstraff.

Över 1 400 städer runt om i världen protesterade mot dödsstraff genom att belysa dödstraffen på ett särskilt sätt, i onsdagskväll. Enligt Sant’Egidio deltog 66 huvudstäder samt andra städer från 87 länder. I själva Rom ordnade man med en ljussättning av Colosseum vid 19-tiden.

Ljusaktion som skedde under den 30 november, var en påminnelse om det första avskaffandet av dödsstraffet genom ett påbud av storhertigen av Toscana Pietro-Leopoldo d’Asburgo, han som sedermera blev kejsar Leopold II. Storhertig Pietro-Leopoldo införde den 30 november 1786 den berömda ”Codice Leopoldino”, genom vilken dödsstraffet avskaffades.

Benedictus XVI har tidigare vid ett flertal tillfällen uttalats sig för dödsstraffets avskaffande, senaste gången för knappt två veckor sedan vid tillkännagivandet av riktlinjerna för den katolska kyrkans framtid i Afrika.

Fler som skriver om ämnet är Dagen och Radiovaticana.

0 Kommentera: