Julgranen är Tänt!

Posted by ... On 11:38 No comments

Petersplatsens julgran från Ukraina har tänts

På fredagseftermiddagen tändes julgranen på Petersplatsen. I år är den över 30 meter höga granen en gåva från Ukraina, från Transcarpazia regionen i landet. Efter jul kommer trädet, som brukligt, att skänkas till olika organisationer för slöjdarbete. Även julgranspyntet är typiskt ukrainskt, med gul och röd målade änglar i trä.

Påven Benedictus XVI tog emot delegationen från Ukraina på fredagen och tackade dem för den fina julgranen. Han påminde om att julgranen är en betydelsefull julsymbol, en symbol för livet, och ett viktigt tecken på de kristna rötterna i Ukraina. Granen främjar ”den religiösa och hemtrevliga atmosfären för familjen i hemmet, som vi måste bevara, särskilt i dagens samhälle som präglas av konsumtion och materialism.”

Det sade påven när han utryckte sin önskan om att den kristna kommuniteten i Ukraina ska stärka sina rötter och förnya sin längtan att vittna om tron med glädje och främja livets, fredens och solidaritetens värden. Detta med Maria som förebild, hon som ”lyssnar, observerar, beskyddar, kontemplerar och ber”.

/SIGNUM

0 Kommentera: