Vi är Guds ark

Posted by ... On 10:13 No comments

Fader Janusz förklarar söndagens läsningar även i veckobladet som vi får med oss hem efter högmässan... så vi tänkte att vi passar på att skriva in kyrkohederns reflektioner här också ;)

FJÄRDE SÖNDAGEN I ADVENT

Första läsningen 2 Sam 7:1 - 5, 8b - 12, 14a, 16
Responsoriepsalm Ps 89:2 - 5, 27, 29
Andra läsningen Rom 16:25 - 27
Evangelium Luk 1:38

O Wisdom, holy Word of God,
Jesus Christ, things are in your hands,
come and show us the way to salvation.

De här orden är hämtade från det samtal som Gud hade med profeten Natan. Gud sänder Natan till Kung David. Han - David - hade haft stora framgångar och fått ro för sina fiender. Då säger han till Natan: "Jag bor i ett så vackert hus och Guds ark står i ett tält". Och underförstått undrar han om han ska bygga ett lika vackert hus åt Guds ark, eller kanske ett ännu vackrare. Natan ger honom inget direkt råd, utan säger bara: "Gör det du tänker, Herren är med dig". När vi firar den fjärde Advent gör vi det med stor glädje. Glädje inför det vi vet ska komma. Vi ska få återuppleva det stora mysterium, då Gud kommer ned till jorden i skepnaden av ett litet försvarslöst barn. Advent är en förberedelsetid, en tid när vi tänker efter, vad som är bra, vad som är mindre bra och som vi bör ta itu med.

David ville bygga ett vackert hus åt Guds ark. Arken var för honom Gud själv, kan man säga. Vår "Guds ark" finns i koret - det är tabernaklet - och där är Gud närvarande i det förvandlade brödet. Så ofta ni gör detta, delar brödet och vinet är jag mitt ibland er, sade Kristus vid den sista måltiden före sitt lidande. Detta heliga mysterium, som han har instiftat, är det allra viktigaste - det centrum i vårt liv som vill påverka oss att sprida budskapet om Kristi kärlek vidare.

Här - från altaret - kommer Gud oss till mötes för att ge oss kraft och inspiration. David ville bygga ett vackert hus åt Guds ark och det ska vi också göra. Men det huset ska vara vi själva, rentvättade från allt grått och svart i våra själar. Så manar oss Kyrkan - av omsorg om oss. Så att juletiden blir en välsignad tid av frid och harmoni för oss och för alla som kommer i vår väg.

0 Kommentera: