Du = Helgon

Posted by ... On 10:28 No comments


Gud vill att du skall vara ett helgon

Naturligtvis önskade vi inte och begärde aldrig att bli varelser av det slag han vill gör oss till. Men frågan är inte vad vi själva åsyftade att bli utan vad han vill att vi skulle bli, när han skapade oss. Han är konstruktören, vi är maskinen. Han är målaren, vi är endast tavlan. Hur skulle vi kunna veta hurdana han ville ha oss?...

Vi kanske är tillfreds med att förbli "vanliga hyggliga människor" men han är besluten att genomföra en helt annan plan. Att rygga tillbaka för denna plan är inte ödmjukhet; det är lättja och feghet. Att underkasta sig den är inte inbilskhet eller storhetsmani; det är lydnad.

Följande är ett annat sätt att ge uttryck åt de båda sidorna av sanningen. Å ena sidan får vi aldrig inbilla oss att vi kan förlita oss på att våra egna ansträngningar utan hans hjälp kan föra oss ens genom de närmaste 24 timmarna som "anständiga" människor. Om han inte stöder oss, går ingen enda av oss säker för någon grov synd. Å andra sidan finns det ingen tänkbar höjd av helighet och heroism som någonsin berättats om de största helgonen, som är högre än vad han beslutat att skapa hos oss alla till slut. Uppgiften kan inte slutföras i detta liv, men han vill få oss så långt som möjligt före vår död.

Det är därför vi inte får förvåna oss, om vi råkar in i bistra tider. Om en människa blir kristen och det förefaller gå henne väl så till vida som några av hennes dåliga vanor nu har lagts bort, tycker hon ofta att det skulle vara naturligt om allt nu fungerade obehindrat. Om svårigheter kommer - sjukdom, ekonomiska bekymmer, nya frestelser - blir hon besviken. Sådant, tänker hon, kunde väl behövas för att resa upp henne och föra henne till ånger i hennes gamla onda dagar, men varför nu? Därför att Gud söker driva henne upp på ett högre plan, försätta henne i situationer där hon måste vara avsevärt modigare eller långt mer tålmodig eller mera kärleksfull än någonsin förr kunnat drömma om. Oss förefaller det onödigt, men det beror på att vi hittills inte haft det ringaste begrepp om det oerhörda som han vill göra oss till.

Föreställ er själva att ni är ett levande hus. Gud kommer in för att renovera huset. Först kanske ni kan förstå vad det är han gör. Han korrigerar avloppsrören och tätar hålen i taket osv. Ni visste att det var sådant som måste göras, och därför blir ni inte överraskade. Men plötsligt börjar han hamra på huset på ett sätt som vållar stora skador och inte tycks ha någon mening. Vad i all världen är det han håller på med? Förklaringen är den att han bygger ett helt annat hus än ni tänkt er - bygger ut en ny flygel här, en ny våning där, reser torn, bygger borggårdar. Ni hade trott att ni skulle göras om till en nätt liten villa, men han bygger ett palats.
Han ämnar själv komma och bo i det.

Ur boken: Kan man vara Kristen? Av C.S Lewis

0 Kommentera: