Bombdåd mot julmässa

Posted by ... On 11:11 No comments

Sammanlagt minst ett 30-tal människor dödades på juldagen av bomber mot kyrkor i Nigeria. Dåden är uppenbarligen hämnd efter en vecka av blodiga strider mot islamistiska Boko Haram.


Den mest förödande bomben riktades mot Teresakyrkan i Madalla i huvudstaden Abujas utkanter. Där räknade vittnen och vårdkällor på eftermiddagen till 27 döda.

De flesta ambulanser i området var upptagna med den som alltid olycksdrabbade vägtrafiken, så efter dådet utbröt kravaller mot myndigheternas dåliga resurser.

Några timmar senare bombades en kyrka i staden Jos cirka 15 mil nordost om Abuja. Där rapporterades stor förödelse, men bara ett dödsoffer, en polisman som vaktade kyrkan.

Flera andra platser, bland annat en kyrka i delstaten Yobe i Nigerias nordöstra hörn, utsattes också för bomber.

Den extrema sekten Boko Haram har den senaste veckan varit inblandad i blodiga strider i norra Nigeria, och ligger uppenbarligen bakom söndagens attacker.

– Vi bär ansvaret för alla de senaste attackerna, däribland dagens kyrkbombning i Madalla, sade Abul Qaqa, som säger sig vara rörelsens talesman, i telefon på juldagseftermiddagen.

– Vi kommer att fortsätta med sådana attacker de närmaste dagarna.

Enligt både polis och organisationer i norra Nigeria kan den senaste tidens strider mot Boko Haram ha krävt 100 liv.

Hämtat från dn.se

Fler som skriver om bombdåden hittar ni här.

0 Kommentera: