Katolska vetenskapsmän

Posted by ... On 07:42 No comments

Katolska Kyrkan avvisar inte vetenskapsteorier, men lyssnar gärna till argument både för och emot dem. Gud kan ha valt att skapa världen och naturen just genom utveckling.


Niels Steensen var dansk naturforskare, katolsk biskop och helgon. Han studerade "mystiska stenar" som hittats i bergarter och förstod (redan på 1600- talet) att de måste vara förstenad hajtänder (fossiler) och att bergen därför en gång varit täckta av hav. Han grundade flera vetenskaper (geologin och anatomin).

Gregor J. Mendel var forskare och munk i Österrike på 1800- talet. Genom korsningar av olika sorters ärtor studerande han frönas färg och former och grundade så genetiken - vetenskapen om gener och ärftlighet - som i sin tur har bidragit till teorier om hur arterna utvecklas i naturen. Utan genetiken skulle den moderna evolutionsteorin ha stått på svag grund.

Georges Henri Lemaitre (1894- 1966), belgisk astronom och katolsk präst. Han visade som den förste att universum måste ha uppkommit genom en sorts utvidgning, en sönderfallande "uratom". Så kunde han argumentera med självaste Einsten som sedan accepterade hans tes. Lemaitres tankar bekräftades av senare forskning och kallas nu allmänt för "Big Bang- teorin".

Kyrkan avvisar aldrig rent vetenskapliga hypoteser, särskilt inte när dessa - som utvecklingsläran - har så mycket som talar för sig (se t.ex. Katolska Kyrkans Katekes 283 ff, 319 och 340). Varken Bibeln eller dagens vetenskap har dock alla svar på människans biologiska uppkomst. Bibelns skapelseberättelser har ett budskap för alla tider oavsett om man delar de mänskliga författarenas tidsbundna världsbild eller instämmer i vår nutida (som ju i och för sig också uppvisar flera teorier). Budskapet handlar om Gud och vårt förhållande till honom: Vi är skapade med avsikt och älskade. Skolbarn i vårt land för ibland höra att utvecklingsläran utesluter att Gud kan ha skapat jorden. Men ingen vetenskap kan ta ställning till frågan om Gud, det är inte vetenskapens område, lika lite som Bibeln vill eller kan säga HUR allt rent utvecklingsbiologiskt har blivit till. Gud skapar som han vill.

Vetenskapen utröner sättet allt blev till på, Bibeln visar syftet med allt.

0 Kommentera: