"Sann glädje finns bara med Gud" - B16

Posted by ... On 11:21 No comments

Från gårdagens Angelus:

”Sann glädje är inte resultatet av att roa sig, att släppa loss från livets uppgifter och ansvar. Den verkliga glädjen är knuten till något mer djupgående. Naturligtvis är det viktigt att hitta utrymmen för vila och avkoppling i den dagliga hektiska rytmen, men den verkliga glädjen är knuten till relationen med Gud. Den som har mött Kristus i sina liv, upplever en frid och en glädje i sitt hjärta som ingen och inget kan ta bort. Den Helige Augustinus hade förstått detta mycket väl, i sitt sökande efter sanning, frid och glädje. Efter att ha sökt förgäves på olika sätt kom han fram till de berömda orden att ”människans hjärta är rastlös och kan inte finna ro och frid tills det vilar i Gud (jfr Bekännelser, I; 1,1).”

”Sann glädje är inte en övergångsfas i själen, det är inte heller något man kan uppnå genom egna ansträngningar. Det är en gåva, som man tar emot i det personliga mötet med den levande Jesus, då vi gör plats för honom i oss, då vi tar emot den Helige Ande och låter honom styra våra liv.”

”Det är det aposteln Paulus talar om när han säger: " Må han som är fridens Gud helga er helt igenom" (1 Thes 5,23). Låt oss i denna adventstid stärka vår visshet om att Herren har kommit ibland oss och ständigt förnyar sin närvaro med tröst, kärlek och glädje. Låt oss ha tillit till honom, som den Helige Augustinus säger, mot bakgrund av sin egen erfarenhet: Herren är närmare oss än vi är oss själva - "Interior intimo meo et superior summo meo" (Bekännelser, III, 6, 11).”

Påven avslutade sin reflektion med att uppmana de troende till att anförtro väntan till Jungfru Maria, vars ande jublade i Gud. ”Må hon leda våra hjärtan i vår glädjerika väntan på Jesus, en väntan som präglas av bön och goda gärningar.” Efter det att den antika bönens toner klingat av riktade påven sina ord till barnen som hade samlats på Petersplatsen, med sina Jesusbarn i handen. Påven tackade för de som varje år ordnar detta traditionella möte och han sa till barnen att ”när ni ber framför julkrubban i era hem, be då även en bön för mig, jag ber för er. Tack, och God Jul.”

0 Kommentera: