Böckernas Bok: Bibeln ♥

Posted by ... On 12:01 No comments

Bibeln är inte bara en bok, utan Guds kärleksbrev till dig. Bibeln är Guds ord till alla människor, var och en av oss, förklarad och förmedlad genom kyrkans undervisning.

Den helige Hieronymus (ca 347- 419) sa en gång: "Att inte känna Skriften är att inte känna Kristus"
Vid ett annat tillfälle uppmanade han oss att låta sömnen överraska oss medan vi läser "om du nickar till kommer ditt ansikte att bli varmt mottaget av en helig sida".

I en protestantisk tradition är det vanligt att läsa och förstå Bibeln på egen hand. Inom den katolska och ortodoxa kyrkan läser vi dock Bibeln i dialog med kyrkans samlade tradition. Hur förklarar vi betydelsen av Traditionen?

Apostlarna gav läran vidare i både skriftligt och muntligt form (2 Tess 2:15). Nya Testamentet blev till när det muntliga traderandet skrevs ner. Traditionen från apostlarna är därför en källa till vår tro. En del sanningar kom dock inte med i Bibeln (Joh 21:25). Allt som apostlarna predikade skrevs inte heller ner. Det är rimligt att anta att en del av detta material senare återkommer i kyrkofädernas texter och förordningar. Därför är Traditionen (det konkreta "traderandet" = vidaregivandet av det kristna budskapet) också- tillsammans med Den heliga Skriften vår tros källa. Utan traditionen och läroämbetet skulle vi inte ens veta vilka Skrifter som hör hemma i Bibeln - det säger Bibeln nämligen inte själv. Vi skulle inte heller ha kunskap om hur Bibeln ska tolkas. I själva verket är Bibeln och traditionen oumbärlig i varje kristens liv. En Bibel, en bönbok (t.ex. Cecilia/ Oremus) samt en katekes bör följa oss hela livet. Att själv läsa Guds ord ger näring för det andliga livet.
/ Krisma

Ps. Bibeln finns att ladda ner på engelska gratis via iTunes -- appen heter Olive Tree/ Bible Reader (jag lyckades inte hitta länken via iTunes, men sök via din mobil eller iPod så borde den komma upp ;). Vill du istället ha Bibel 2000 på svenska kan du köpa appen för 22 kr, länken hittar du här.

0 Kommentera: