Kina arresterar Katoliker

Posted by ... On 07:30 No comments

Fem präster inom den katolska underjordiska kyrkan har gripits. Polisen förde bort prästerna på måndagen i Erenhot nära gränsen till Mongoliet utan att ange varför, meddelar den asiatiska katolska nyhetstjänsten Ucanews i dag, tisdag, och åberopar lokala kyrkliga källor. Bland de gripna fanns ledaren för stiftet Suiyuan, Joseph Zhang och rektorn för prästeminariet, Joseph Ban.

Under en sammankomst i en privat lägenhet hos en av församlingens medlemmar stormade omkring 30 poliser och regeringstjänstemän huset och arresterade prästerna, enligt nyhetsbyrån. Den icke namngivna källan betecknar händelsen som ”mycket ovanlig”. Stiftet Suiyuan med omkring 30 präster har tidigare fått vara ifred.

Den av staten icke godkända katolska gemenskapen i Suiyuan betecknar sig fortfarande som stift, trots att det upplöstes av regeringen i början av 1980-talet. Det omfattar de centrala och sydvästra delarna av det autonoma området Inre Mongoliet.

(Den underjordiska katolska kyrkan visar sin lojalitet gentemot påven, medan den statliga katolska kyrkan styrs av den kinesiska regeringen.)

/Signum

0 Kommentera: