Gerillaledare mördade Biskop

Posted by ... On 04:49 No comments

Colombia: Gerillaledare dömd för mord på biskop

För tio år sedan mördades den katolske ärkebiskopen Isaías Duarte Cancino i Colombia. Nu har fyra ledare i den vänsterorienterade gerillarörelsen FARC häktats i deras frånvaro för mordet och dömts till 25 års fängelse och till dryga böter. En av de dömda är den nye FARC ledaren ”Timochenko”.

Duarte var ärkebiskop i staden Cali och bekämpade narkotikakartellerna och sökte stävja gerillakriget. Under en vigselgudstjänst med fler än 100 äkta par i mars 2002 skjöts ärkebiskopen till döds. En domstol i Cali, som är Colombias näst största stad, pekades ledningen i FARC ut som skyldig till organisationen av det blodiga attentatet.

Under den gångna veckan erbjöd sig FARC ledaren ”Timoschenko” – som egentligen heter Rodrigo Londono – att förhandla med regeringen angående ett slut på den väpnade konflikten som har pågått i decennier. Premiärministern Juan Manuel Santos avfärdade erbjudandet med motiveringen att regeringen inte vill förhandla med illegala grupper. Den katolska kyrkan, däremot, har uppmanat regeringen att ändå fundera noga på den vilja till samtal kommer från gerillagruppen.

/Colombia Report

0 Kommentera: