Skärselden ;o)

Posted by ... On 08:41 No comments


(Svensk utgåva, Veritas Förlag, 2007)

Seewald: Till en av trons viktigaste beståndsdelar, som hur som helst blivit oss alltmer främmande och suspekt, hör föreställningen om himmel och helvete och till och med om en skärseld.

Papa Benny: Det betyder att det inte är slut i och med döden. Det är den grundsanning som hela den kristna tron utgår från. Den är för övrigt, i olika former, gemensam för hela mänskligheten. På något sätt vet människan att det finns något mer. Det betyder att vi har ett ansvar gentemot Gud, att det finns rätt och fel och att det mänskliga livet antingen blir rätt eller kan misslyckas.

Vad angår att livet blir rätt, något som vi trots alla våra misslyckanden hoppas på, så spelar skärselden en viktig roll i sammanhanget. Det är få människor som givet att deras liv helt och hållet är rena och fulländade. Och det är förhoppningsvis också få människor givet att deras liv blivit ett fullständigt och oreparerbart totalt nej. För det mesta är på något sätt trots många misslyckanden längtan efter det goda blivit kvar som det förhärskande. Gud kan samla in skärvorna och göra något av dem. Men vi behöver trots allt en speciell sista rening, kanske en skärseld, i vilken anblicken av Kristus bränner oss fria ännu en gång. Och först i denna renande blick blir vi riktigt beredda och kan vara hemma tillsammans med honom.

0 Kommentera: