Scorsese gör film om jesuiter i Japan

Posted by ... On 15:09 No comments

Martin Scorsese har under lång tid planerat sitt nästa projekt, en film baserad på boken ”Silence” av den japanska författaren Shusaku Endo. Boken handlar om tre jesuiter som sänds till Japan under 1600-talet för att undersöka hur missionen fortskrider. De finner dock att de kristna lider under svår förföljelse av staten. Filmen som är baserad på verkliga händelser tar bland annat upp frågan om Guds tystnad. En av prästerna, Cristivo Ferreira, avfaller från tron efter tortyr och konverterar till Shintoismen och kommer senare att skriva boken ”The Deception Revealed” om kristendomen.

Scorsese har länge fascinerats av Endo´s berättelse och har i ett förord till en upplaga bland annat skrivet: ”Hur kan man berätta om kristen tro? Berättar man om svårigheterna, kriserna, om att tro? Hur kan man beskriva trons kamp? /…/ Shusaku Endo har förstått konflikten i att tro, den mellan tro och erfarenhet. Den röst som alltid uppmanar de troende – de uppriktigt troende – att forma sin tro till den värld de lever i och sin kultur /…/ Det är en paradox, och det kan vara mycket smärtsamt, på ytan är det som att tro och ifrågasättande står i motsats, men jag tror att de går hand i hand och ger näring åt varandra. Ifrågasättande kan leda till stor ensamhet, men om den samexisterar med tron – en sann och bestående tro. – kan det resultera i en glädjande känsla av gemenskap. Det är denna smärtsamma, paradoxal fråga – vägen från visshet till tvivel, ensamhet till gemenskap – som Endo förstår så väl, och beskriver så tydligt och vackert i Silence”.

Scorsese beskriver sig själv som ”en avfallen katolik. Dock är jag Romersk katolik, det finns ingen väg ur det”. I sin ungdom funderade han allvarligt på att själv bli präst och studerade en period på ett seminarium.
Filmen planeras att ha premiär i USA under 2013 och huvudrollerna som de tre jesuiterna kommer Daniel Day-Lewis, Benicio Del Toro och Gael Garcia Bernal att återfinnas.

0 Kommentera: