Ärkebiskop hotat till livet

Posted by ... On 11:52 No comments


Den peruanske ärkebiskopen och jesuitprästen Pedro Barreto Jimeno kommer trots mordhot att fortstätta att engagera sig för invånarna i staden La Oroya. ”Som kyrka kan vi inte och kommer vi inte att tiga, när situationen för människorna där är hotfull”, sade ärkebiskopen för stiftet Huancayo i lördags till den tyska katolska nyhetsbyrån (KNA).

Ordförande i det Latinamerikanska biskopsrådets kommission för ”Rättvisa och Solidaritet” (CELAM) bekräftar de senaste mordhoten mot honom och en anställd vid stiftet. ”Man har sagt till min medarbetare att hon redan nu kan köpa sig en likkista för hon kommer att fara till himlen tillsammans med ärkebiskopen.”

Barreto engagerar sig för invånarna i staden La Oroya, som under årtionden blivit svårt förorenad av ett smältverk för bly och koppar. Staden är enligt uppgift ”en av de fem mest förorenade platserna på jorden”. De senaste mordhoten mot ärkebiskopen hör uppenbarligen samman med den lokala kyrkans insats till stöd för dem som bor i närheten av gjuteriet. Driften i företaget Doe Run har nu stått stilla i mer än två år sedan den peruanska staten hade krävt att man skulle uppfylla miljölagens bestämmelser och kraftfullt minska kontamineringen av mark, luft och avloppsvatten.

Enligt Barreto har man nu visserligen fått ren luft men missmodet bland arbetarna växer, eftersom de under det långa driftsuppehållet har fått kraftigt minskade inkomster. Barreto kan inte förstå varför företaget bara låtit tiden gå utan att göra något och istället ansökt om förlängt uppskov med att vidta åtgärder. Företagets förhalningstaktik har nu fått till följd att de anställdas ilska mot staten växer.

Den katolska hjälporganisationen Misereor har nyligen vädjat till den peruanska regeringen att den skall vidta åtgärder för att skydda ärkebiskopen och hans medarbetare samt att man inte skall tillåta något uppskov med att uppfylla miljölagens bestämmelser.


0 Kommentera: