Hade Eva och Adam någon navel? - Theresa Paulis

Posted by ... On 04:09 1 comment

Vi ungdomar ställer alltid konstiga frågor om Gud och förväntar oss att vi ska få svar på allt. Det spelar ingen roll hur gamla vi är, vart vi kommer ifrån eller vad vi gillar att göra. Alla dessa frågor om livet och döden, dåtid och framtid. Vi går runt och rabblar på frågor om rymden, verkligheten och myter. Hur vet vi att Bibeln är sann? Vad är det för tro vi har? Jag skulle kunna rabbla upp minst fem frågor till.
Matthew Pinto skrev en otroligt bra bok, titeln är detsamma som rubriken. Han har besvarat på de 100 vanligaste frågorna som katolska ungdomar har. Jag hade gärna velat skriva ner alla men jag har valt fyra stycken av hundra.

”Hur skapade Gud sig själv?”
Gud har inte skapat sig själv. Han har alltid existerat. ”Att skapa” innebär att tillverka något av ingenting. För att skapa något så krävs det att skaparen existerar före det som han skapar. När en snickare skapar ett bord, som exempel, så existerar han före det som han skapar. Om Gud hade skapat sig själv så hade han behövt existera före sig själv, och det hade ju inte spelat någon roll.

Gud kan inte ha blivit skapad av någon annan för att då hade Guds skapare varit större än Gud, och det skulle inte göra någon gå eftersom Gud är ”The Supreme Being”, och du kan ju inte bli högre än högst.

”Hade Eva och Adam någon navel?”
De flesta andra ungdomar tror nog att det här är en skämt fråga, men det är egentligen en riktigt bra fråga. Det som man egentligen menar med denna fråga är ”Om Eva och Adam är skapta direkt av Gud så kan de inte ha haft navlar, men om de härstammade från apor, skulle de ha haft navlar?” Rent ut sagt, man vet inte om de hade navlar. Kyrkan säger ingenting om det eftersom det inte talas så mycket om hur de är skapta, utan varför de är skapta och vad konsekvenserna av vårt skapande är. Detta är också skillnaden på vetenskap och religion. Vetenskap talar om hur, religion talar om varför. Så vi får helt enkelt vänta tills vi kommer till himlen!

”Varför älskar Jesus oss så mycket?”
För att han är Gud. Gud älskar oss mest. Våra sinnen är begränsade och vi kan inte förstå det oändliga, vilket gör att vi aldrig fullt ut kommer att förstå varför Gud älskar oss så mycket. Den första och mest grundläggande anledningen till varför Jesus älskar oss är för att Han skapade oss. Inte nog med det, Han fortsatte att älska oss efter att vi hade syndat mot Honom och tillbakavisat Honom. Bevisen för att Jesus älskar oss är att Han dog på korset för oss.

Jag tycker verkligen att ni borde gå till biblioteket och låna denna underbara bok, vare sig ni är vuxna eller barn. Det finns fler mer intressanta frågor och jag kan lova att du blir besvarad på den mest knasigaste frågan du har. Boken är egentligen på engelska och heter ”Did Adam and Eve have belly buttons?”
Jag hoppas att ni som har orkat läsa er hit snart har en ny bok i handen.

Theresa Paulis, ministrant

1 Kommentera: