Helgedom i Havanna ockuperad

Posted by ... On 12:22 No comments


En grupp om tretton personer har sedan i tisdags ockuperat kyrkan Vår fru av Barmhärtigheten (Virgen de la Caridad del Cobre) i centrala Havanna och söker audiens hos påven Benedictus XVI då han besöker Kuba i slutet av månaden. Gruppen vill att påven skall förmedla en lista med gruppens klagomål angående den kubanska regeringen till de företrädare för Kuba som påven kommer att möta under sitt statsbesök enligt gruppens talesperson Fred Calderon. Listan rör frigivningen av politiska fångar, ett slut på förföljelse av oliktänkande, att öka tillgången på information från om världen samt försöka häva reseförbuden som den kommunistiska regimen inrättat.

”Vi vill att påven skall vara vår medlare”, sade Calderon till nyhetsbyrån AP (Associated Press). En sådan insats från påvens sida verkar otänkbar med tanke på att kyrkliga företrädare på Kuba inte stöder deras aktion och vägrar att ge dem mat där de befinner sig i den ockuperade kyrkan. Även andra oppositionella företrädare på Kuba har ifrågasatt om gruppen har gjort rätt i att ockupera en nationalhelgedom.

Kubas regering har inte uttalat sig om ockupationen och statliga media på Kuba som sällan nämner något om oppositionella har hitintills bara publicerat en kommuniké från kyrkans talesman Orlando Márquez med ett fördömande av ockupationen. ”Ingen har rätt att förvandla en kyrka till en politisk skyttegrav”, står det bland annat att läsa.

Calderon säger sig vara medveten om kyrkans inställning men vill inte vika sig ”Vi ser kyrkan som en tillflykt, inte en skyttegrav” säger han.


Att de valde just kyrkan Vår fru av Barmhärtigheten är knappast en tillfällighet, påvens besök på Kuba sammanfaller med 400-årsjubileet av uppenbarelsen av Vår fru av Barmhärtigheten (Virgen de la Caridad del Cobre), Kubas skyddshelgon. Den lilla statyn an Jungfru Maria har rest runt i hela landet sedan augusti 2010 och som kommer att avsluta sin pilgrimsfärd i huvudstaden Havanna och dess plats i kyrkan.

0 Kommentera: