Dawkins fegar ur debatt

Posted by ... On 00:26 No comments

Richard Dawkins hårdför kritiker av kristen tro, vägrar öppen debatt med kristen professor i filosofi. Något som väckt kritik även från Dawkins ateistvänner.

- Det kommer att tolkas som feghet, skriver en kollega i ett brev till Dawkins.

Dawkins vill inte möta William Lane Craig i en debatt under dennes besök i Storbritannien. "Jag ämnar inte hjälpa Craig i hans stenhårda drift att promota sig själv" var hans förklaring.

Craig är professor vid Talbot School of Theology i Kalifornien och en av världens främsta försvarare av kristen tro. Han har debatterat med många ledande ateister över hela världen, bland andra Peter Atkins, Anthony Flew, Christopher Hitchens och helt nyligen Sam Harris.

- Den ende kristne apologetiker som ingett fruktan för Gud i många av mina ateistvänner, sa Harris då om Craig enligt ett pressmeddelande från bethinking.org.

Craig kommer att debattera på flera håll i Storbritannien under några dagar i oktober. Men förutom Dawkins har även ordföranden i brittiska humanistförbundet, Polly Toynbee, kolumnist i Guardian och framträdande religionskritiker, dragit sig ur efter att först ha lovat delta i en debatt. Som förklaring sa hon "Jag hade inte förstått Mr Lane Craigs debattstil, men efter att ha sett hans tidigare framträdanden, inser jag att detta inte är mitt forum".

Från om med den 10 oktober kommer nu 30 bussar i Oxford ha reklamtext som associerar till ateistannonserna i London 2009: Det finns förmodligen ingen Gud. Så sluta oroa dig och börja njut av livet". Nu står där istället "Det finns förmodligen ingen Dawkins. Så sluta oroa dig och njut av den 25 oktober i Sheldonian Theatre".

Där kommer att finnas en tom stol om inte Dawkins blir tillräckligt uppretad för att trots allt dyka upp, något arrangörerna fortfarande hoppas på. Gör han inte det kommer Craig att attackera Dawkins bok "Illusionen om Gud" inför en panel som får argumentera, innan publiken kan komma med frågor.

/Dagen

0 Kommentera: