I lördagens ledare ”Octava Dies” tar Fader Federico Lombardi denna vecka upp påvens tal till seminaristerna i Freiburg. Eftersom påvens tal i Tyskland var 18 stycken under fyra dagar, har de en tendens att inte få den uppmärksamhet de bör. Det är därför värdefullt att plocka fram de och läsa de efteråt, och det är det Fader Lombardi önskar göra denna vecka. Han skriver:
”Bland de många dyrbara ord påven uttalade i Tyskland skulle vilja nämna mötet med seminaristerna i Freiburg, som kanske kom lite i skymundan eftersom det var spontant, utan någon skriven text. Han talade om att studera och förbereda sig för prästerskapet, men talet riktar sig till oss alla. Han beskrev vår värld som "påverkas av det rationalistiska och vetenskapliga." Han sade att "den vetenskapliga andan, att förstå, att förklara, kunskapens anda, förkastandet av allt som inte är rationellt, dominerar i vår tid", och erkände att "bakom detta finns något stort, men även en väl gömd högmod". Han fortsatte med att förklara att tro inte "tillhör en separat värld," omfattar allt och ger det mening", tron tolkar det och ger "interna etiska riktlinjer" så att det levs med utgångspunkt från Gud och med Gud som mål. Påven avslutade med att säga att det därför är "viktigt att veta, förstå, att hålla sinnet öppet och bildas" "Först då kan vi bemöta vår tid och förkunna logos, anledningen till vår tro."
Vi hade förstått att sambandet mellan förnuft och tro är en av de punkter som kännetecknar detta pontifikat, men det är sällan som vi hör påven tala om det så personligt som med seminaristerna i Freiburg. Tydligen studerade den tidigare seminaristen Joseph Ratzinger med allvar och intelligens, och han fortsatte att göra det hela sitt liv, för att hjälpa kyrkan att "redogöra för sin tro" (1 Pet 3,15), vilket krävs i dagens värld.
0 Kommentera:
Skicka en kommentar