Fader J Förklarar

Posted by ... On 08:28 No comments

Tjugoåttonde Söndagen "Under Året"

Den här söndagen talas det i texterna mycket om fest. I första läsningen är det Gud som vill hålla gästabud för alla folk, en fest med feta rätter och starkt vin. Så beskriver profeten Jesaja Guds godhet. I evangeliet framställer Jesus något som en kunglig bröllopsfest. Om Jesaja i sin framställning idag talar bara om Guds godhet, så har Jesu framställning mycket allvar i sig.
I våra dagar blir ofta ätande bara en mekanisk handling. Man måste äta för att orka arbeta, eller man äter för att man känner ett behov i kroppen, ibland efter någon maträtt, ibland efter någon sötsak. Maten blir ibland något man slänger i sig. Många känner väl igen sig i frågan som ställs efter en måltid av den som stått i köket och lagat maten: "Vad var det du åt? Kände du det, du som bara slänger i dig all mat?"

När vi samlas för eukaristin är det som till en ovanligt högtidligt fest där Guds ord och Kristi kropp är närvarande. Till den ska vi samlas väl förberedda. Här är det inte något som vi bara slänger i oss. Det handlar inte heller så mycket om vad vi har på oss eller i vilken bänk vi sitter, utan om vad vi vill tala med Konungen om. Han som inbjuder oss till att samarbeta med Honom.

Första läsningen (Jes 25:6- 10a)
Andra läsningen (Fil 4:12- 14, 19- 20)
Evangelium (Matt 22:1 - 14)

0 Kommentera: