Mariastaty slogs sönder

Posted by ... On 11:37 No comments

Demonstranter i Rom vandaliserade kyrka

Under helgens våldsamma demonstrationer i Rom där omkring ett hundra tusen personer deltog, vandaliserades församlingskyrkan San Marcellino e Pietro. En Mariastaty fördes ut därifrån och förstördes. Demonstrationen och nämnda vandalisering har väckt bestörtning, vilket den katolska kyrkans representanter gett uttryck för i en rapport på Vatikanradionssvenska avdelning.


Roms borgmästare Gianni Allemanno sade till kardinal Agostino Vallini att han var ”mycket indignerad över denna otroliga profanering. Det har hitintills aldrig hänt att de våldsamma demonstrationerna uppnått en sådan hög blasfemisk nivå.” Allt detta tvingar oss att med större styrka isolera de våldsamma utan att beblanda dem med majoriteten av demonstrater som bara önskade protestera på ett fredligt sätt.

Som tur var så fanns det inga troende inne i kyrkan när den angreps, utan bara kyrkoherden Pino Ciucci och några präster. ”Vi är verkligen bestörta” - förklarade vikariatets talesman Walter Insero – ”Vi såg hur demonstrationen urartade utanför församlingens fönster. Två ungdomar med neddragna huvor för ansiktena slet upp dörren till den sal som används för katekesundervisning, och de klev in, hängde upp ett manifest, och förstörde sedan allt som fanns därinne. Sedan tog de statyn av Jungfru Maria av Lourdes och ett krucifix, som de släpade ut på gatan, och trampade sönder.

De försökte även bryta upp kyrkporten, men som tur var lyckades de inte med det. Sedan fortsatte de mot San Giovanni. ”Vi väntade oss inte sådana våldshandlingar mot religiösa symboler” - tillade don Insero ,”och inte heller förväntade vi oss en så här allvarlig situation, men som förebyggande åtgärder hade man bestämt att Lateranbasilikan San Giovanni och de små kyrkorna i dess närhet skulle hållas stängda.

Kardinal Vallini som redan i lördags uttryckte sin bestörtning över det inträffade sade på söndagen att han hoppas att ”dialog och civil samlevnad med det snaraste skulle kunna återupprättas.”

Fler som skriver om demonstrationerna är Dagen, Signum, Vatikanradion, BBC.

0 Kommentera: