Kristna i Egypten

Posted by ... On 17:09 No comments

Kopter besvikna på Egypten efter Mubarak

36 kristna demonstranter dödades tillsammans med två militärer i kravallerna i Kairo, enligt Merzek Boutros, pastor i Centrumkyrkan i Stockholm.

- Jag har varit i kontakt med det koptiska sjukhuset i Shubra, och de berättade för mig att 36 kopter dog, säger Merzek Boutros.

227 personer ska också ha skadats vid söndagnattens demonstrationer.

Merzek Boutros berättar att han ringt runt till kristna vänner i Egypten, och de är mycket besvikna på att inga förbättringar har skett under de tio månader som gått sedan den förre presidenten Hosni Mubarak störtades.

Anledningen till söndagens demonstration var att kopter i staden Aswan i södra Egypten ville färdigställa en kyrkobyggnad, ett problem som den kristna minoriteten levt med under lång tid, och som alltså fortfarande finns kvar efter Mubaraks fall.

- Det är samma sak nu. Det verkar finnas en plan för det här. Vi trodde att det var Mubarak och hans medhjälpare som låg bakom det här, men det verkar inte vara så enkelt. Varför kan de inte bara ändra lagen så att det blir enklare att bygga kyrkor, så att kristna får göra samma sak som muslimer. Varför ses det som ett problem när kristna vill bygga en kyrka, undrar Merzek Boutros.

Han undrar också hur det kan komma sig att militären öppnar eld på en demonstration som anordnades av kopter?

- Nästan dagligen hålls det demonstrationer i Kairo. Varför har de inte mött dem på samma sätt? Varför var det den som organiserades av kristna som de öppnade eld emot?

Merzek Boutros berättar att de kristna i Egypten i dag är oroliga, framförallt handlar det om en osäkerhet inför framtiden.

/Dagen

0 Kommentera: