Kinesisk Biskop Fängslat

Posted by ... On 23:23 No comments

Katolsk biskop avsatt och arresterad

Myndigheterna i Kina har arresterat och dessutom avsatt ordföranden i CPA, organisationen för den regimtrogna patriotiska delen av den katolska kyrkan i Kina, den 42-årige biskopen Paul Pei Junmin. Biskop Pei Junmin ska dessutom ha avsatts från posten som vice ordförande i den kinesiska biskopskonferensen (BCCC), meddelar den asiatiska katolska nyhetsbyrånUcanews.

Orsaken till myndigheternas agerande antas vara att biskop Pei Junmin vägrade att delta i biskopsvigningen av prästen Joseph Huang i Shantou den 14 juli i år, eftersom denne vigdes till biskop utan att ha fått påvens tillstånd, vilket krävs av den katolska kyrkolagen.

Biskop Pei Junmin har tidigare deltagit vid biskopsvigningar utan påvens tillstånd, senast i november förra året. Men i samband med att han i december valdes till vice ordförande för den kinesiska katolska biskopskonferensen, som lever i kyrklig enhet med Rom, har han förklarat att han inte kommer att delta vid sådana vigningar framöver. Nu har myndigheterna uppenbart straffat honom för detta.

Källor inom den katolska kyrkan i Kina uppger att biskop Pei Junmin nu hålls fängslad i husarrest och att han inte får ha kontakt med några andra personer än de som myndigheterna godkänner. De kinesiska myndigheterna bestrider dock genom en talesperson att biskopen hålls fängslad.

I Kina finns omkring 13 miljoner katoliker. Den så kallade patriotiska delen av kyrkan får vara aktiv öppet i samhället, men styrs i stor utsträckning av de kinesiska myndigheterna. Den underjordiska delen av kyrkan i Kina leds av den av påven godkända katolska biskopskonferensen, som ofta drabbas av repressalier från de kinesiska myndigheternas sida.

Mer info här

0 Kommentera: