Påven besöker ett fängelse för att tala med och lyssna till de intagna
(19.12.2011) På söndagen den 4:e Advent besökte påven Benedictus XVI det romerska fängelset Rebibbia. ”Jag har kommit för att tala om för er att Gud älskar er”, sa påven till de intagna, i det gripande mötet med dem i fängelsekapellet Pater Noster. Fängelset Rebibbia har 1750 intagna, vilket är fler än strukturen är beräknad för. Det är trångt vilket leder till spänningar, stress och mänskligt lidande. Under sitt besök underströk påven att kyrkan känner ”en profetisk mission inför brottslingar, och deras behov av försoning, rättvisa och fred.” Och han tillade att de ”intagna förtjänar att bli behandlade med respekt och värdighet."
Det är orden i den yttersta domen berättad av evangelisten Matteus - "Jag var fängslad och ni kom till mig" – som beskriver den anda påvens besök präglades av. "Där det finns en hungrig människa, en främling, en sjuk, en fängslad, är det Kristus själv som väntar på vårt besök och vår hjälp. Detta är det främsta skälet, som gör mig glad att vara här, och att be, tala med er och lyssna", sa påven.
Den Helige Fadern, talade först till fångarna och sa att Guds kärlek känner inga gränser: "Jag har helt enkelt kommit för att berätta att Gud älskar er med en oändlig kärlek och att ni är och förblir Guds barn. Guds enfödde Son, Jesus, fick också erfara att vara fängslad, att utsättas för prövningen inför en domstol och han led det mest grymma dödsstraff."
Påven sa vidare att det är angeläget att "återställa rättvisan", ”att omskola de skyldiga”, och att ”sätta stopp för fall av oskyldigt dömda", och alla de "många fall av icke-tillämpning av lagen": "Fångarna är människor som trots sina brott, förtjänar att bli behandlade med respekt och värdighet."
”Den mänskliga rättvisan och den gudomliga är mycket olika”, förklarade påven vidare. "Människan kan visserligen inte tillämpa den gudomliga rättvisan, men hon bör åtminstone begrunda den, försöka förstå den djupa ande som besjälar den, för att upplysa även den mänskliga rättvisan, och för att undvika - som tyvärr ofta händer – att fången blir utesluten."
”Man bör alltid beakta den sanna andan i lagen”, sa påven. ”Uppfyllandet av lagen är kärlek”, säger aposteln Paulus (Romarbrevet 13:10): vår rättvisa kommer att vara mer fullkomlig om den präglas av kärlek till Gud och till sin nästa."
Efter att ha sagt att han är medveten om att trängseln och den dåliga standarden kan göra fängelsetiden ännu mer bitter, uttryckte påven sin förhoppning om att julen som nu stundar, återuppväcker "hoppet och kärleken i hjärtat":
"Barnet i Betlehem kommer att glädjas när alla människor återvänder till Gud med ett förnyat hjärta. Låt oss be i tystnad om att befrias från vårt fängelset av synd, stolthet, och högmod: alla behöver vi komma ur detta inre fängelse för att vara helt fria från ondska, från lidande och död".
Efter att ha talat till de intagna svarade Benedictus XVI på frågor från några av dem:
En av dem frågade om han trodde att påvens närvaro skulle kunna påverka politikerna att inse den bristande situation de lever i. Påven svarade att han var där ”speciellt för att visa sin närhet och att han hoppades att de ansvariga kommer att göra sitt yttersta för att förbättra situationen, att hjälpa de intagna att hitta tillbaka i samhället då de tjänat sitt straff, med den respekt som alla människor är värda.”
Omar, sa att han hade miljoner saker han skulle vilja fråga påven, men att han nu när han fick möjlighet istället bad påven att de intagna skulle få ansluta sig till honom med sitt lidande, som en elektrisk ledning som kommunicerar med Gud. Påven svarade att han blev berörd i sitt hjärta över Omars ord. ”Jag kom eftersom jag vet att Herren väntar på mig i dig”, sa han och uppmanade alla att be och så förenas i Gud och sinsemellan, ”för när vi går mot Herren är vi oundvikligen förenade, i en långt ledning till Herren.”
Alberto undrade om inte påven tyckte att han skulle få återvända hem, sedan han blivit far till en flicka för 2 månader sedan, och ”en ny människa”. Påven gratulerade honom, både för att han blivit far och en ny människa” och sa att han hoppas att han snart ska kunna få vara med sin fru och sitt barn och bygga en vacker familj och på så sätt arbeta för Italiens framtid.
Frederick sa att de kände sig som om han vore en värdelös människa, när han hör hur illa man talar om fångar i samhällsdebatten. ”Vi måste stå ut med att en del människor talar illa om oss”, svarade påven. ”Man talar även illa om påven, och ändå går vi framåt. Vem som helst kan falla, men Gud vill att alla ska nå honom, och vi måste samarbeta med i en anda av broderskap. Herren kommer att hjälpa er och vi är nära er.”